30 november 2009

Lycka är...

Idag har Emilia och jag bakat pepparkakor. Det är en mysig tradition och det börjar lukta jul hos oss:) Helt apropå när vi stod där och måttade ut våra figurer sa Emilia till mig:" Mamma, Lycka är att få dega". Åh vad mysiga komentarer det kommer från de små älsklingarna. Eftersom "vår" storasyster är frisk, iallafall feberfri, så är hon i skolan idag så det blir pepparkasbak i eftermiddag igen när hon kommer hem.



Nedan syns degen!

Liten bagerska i aktion samt de utstansade figurerna innan gräddning.

28 november 2009

Man ska ha husvagn...




Som de flesta känner till är vår familj "nya husvagnsvänner". Barnen, men även vi vuxna har varit sugna på en husvagn med en mer användarvänlig planlösning än i vår vagn. Förra helgen for Bengt och jag och tittade på en barnkammarvagn, alltså en med våningssäng. Vi blev jätteintresserade av den samma. Kruxet var bara att försäljaren kunde naturligtvis inte bjuda så mycket för vår älskade vagn. Så hem och annonsera ut den på Blocket. Dock var vi ganska missmodiga, det finns mer än 100 sidor med 20 vagnar på vardera sidan på Blocket. Men hör och häpna inom sex timmar från annonsen kom ut så var vår ögonsten såld och åkte härifrån. Tänk så bra det är med internetbank, inte behöva vänta till det blir vardag och banken åter är öppen. Flen blev vår gamla vagns nya hemadress. Vi kom som ni förstår i ett annat läge och i början av veckan bestämde vi oss för den "nya" vagnen som vi hämtade igår. Så nu är vi inte längre husvagnslösa:) Lite bilder från vår Knaus:



Idag har det traditionella marsipangodisbaket gått av stapeln. Alla barnen var så duktiga och kreativa. Den ena skapelsen finare än den andra såg dagens ljus. Om en stund när vi alla har ätit lite mat kommer det att smaskas marispan för fullt.



Visst ser det trevligt ut med alla färgglada marsipanbitar!
För övrigt har veckan bestått av en sjuk Ellen som än har envis hosta. Inatt började Emilia ha ont i pannan som hon säger så sömnen har inte blivit vad som jag behövde!

14 november 2009

Julförberedelser



Idag har vi börjat med julförberedelserna i vår familj. Barnen och jag har bakat lussekatter. I vanliga fall är ju detta ett dyrbart bröd, i år är det ett glöddyrt bröd som vi får avnjuta med andakt som min farmor skulle ha sagt. Saffranspriset är ju mer än dubbelt så högt i år pga att något gått snett med skörden sa damen på apoteket när vi skulle inhandla saffranet igår. Som tur var så hade jag ett par påsar kvar sedan tidigare och behövde alltså bara köpa ett par påsar till. Tänk vad fort tiden går, om mindre än sex veckor är det jul. Jag som är en stor vän av julen och allt som ska hända innan och även efter själva julhelgen längtar. Snart är det första advent och vi får ta fram alla ljusstakar och börja göra fint både inne och ute. Emilia har tingat gran av morfar, både ute och inne. Efter första advent är det snart dags för lucia både på dagis och i kyrkan, högtidligt och väldigt mysigt.

Sedan Emilia och vår grannpojke Albin var små har vi haft som tradition att gå till grannarna och göra marsipangodis innan jul. Det är många skapelser som sett dagen ljus vid deras köksbord för att efter en stund vara uppätna. Efter själva tillverkningen går vi alla genom grindhålet för att äta lunch hos oss. Alla i vår familj längtar redan efter den här dagen.



Tummen upp för det lyckade resultatet av dagens övningar!

10 november 2009

Kontorist

När jag kom hem från jobbet ikväll möttes jag av en ny medarbetare på vårt kontor här hemma.
Först tänkte jag: När började han? Sen tänkte jag: Det måste ju vara en hon, för hon både äter en chokladmunk och svarar i telefon samtidigt!
Förlåt, nu hade jag förutfattde meningar om våra älskade män. Så här såg skapelsen ut som jag misstänker att Ellen är mamma till. Hon har haft studiedag idag så det har funnits tid till upptåg.

8 november 2009

Fars Dag

Idag firar vi "våra pappor", alltså barnen sin och jag min. Min far får dock vänta på sin uppvaktning till kommande helg. Här har töserna gjort tårta och slagit in paket till pappa. Att garnera tårta tycker de är jättekul, de använder alla olika sorter av tårtpynt som finns i vårt förråd. Det är nu inte så mycket men allt ska vara på tårtan. Pappas paket skulle förstårs vara gult och svart, om någon missat så är det Bengts absoluta favoritfärger. Har inget med en viss idrottsklubb att göra utan det är hans stallfärger.
Fredag och lördag har vi tillbringat i Eskilstuna. Det har varit auktion på Rix-FM hästarna som har tävlat under året och så var det Breeders Crown finaler på Sundbyholmstravet. Mycket fina och duktiga hästar har vi sett. På fredagkvällen skulle vi gå någonstans för att äta något, jag hade bara ätit en macka till lunch. Detta berodde på att familjen åkte redan på morgonen och jag åkte tåg till Eskilstuna efter jobbet. Jag hade gott om tid i Hallsberg så jag hade planerat att äta när jag kom dit, men tåget från Motala blev försenat så det blev bara att hitta rätt perrong och så vidare igen. Så jag var ganska sugen på mat. Vi irrade runt lite i centrum som man gör när man inte har en aning om vart man ska. Vi fick se en restaurang vid vattnet som såg mysig ut, vi bestämde oss för att kolla den och gick in. Det var hur fint som helst. Bord fanns lediga så vi beslöt oss för att äta där även om det såg ut att vara andra priser än på Ikea:-))
Vi ångrade oss inte när vi fått in vår mat, så otroligt gott. Barnen åt pannkaka med sylt och hemgjord glass, så god. Bengt åt Wallenbergare och jag år fisksoppa. Jag har aldrig ätit en liknande soppa. Helt enkelt underbar. Stället hette Tingsgården, kommer ni till Eskilstuna så är det värt ett besök.
Efter den måltiden åkte vi till vårt rum och lade oss på våra sängar, läste och såg på TV.
I torsdags var jag och mina arbetskamrater ute och åt, vi brukar bjuda den som fyller år på mat. Den här gången var det jag och en en annan tjej som fyllde år i våras som var födelsedagsfirarna.
Vi hade en jättetrevlig kväll och även då fick vi god mat. Tack alla för den kvällen!

3 november 2009

Härlig hemmadag

Idag har Emilia och jag haft en skön förmiddag här hemma. Vi har bakat och gjort lasange, sedan tog vi en tvätthög i förbifarten:)) Dessutom hann vi med en mysig fikastund när vi festade på vårt nybakta bröd. På eftermiddagen fick vi sällskap av Ellen också, nytt fika och så såg vi på tvprogrammet om Ullared som vi spelade in igår. Ja, om någon såg programmet, är det sådär vi är när vi shoppingsugna kommer till metorpolen? Spännande fortsättning följer nästa måndag.
Nu är min ledighet slut så imorgon bär det av till jobbet igen, men det känns OK att jobba 2½ halv dag innan det är helg och man får njuta av ledighet igen.

Idag har det verkligen varit en härlig höstdag. Kom att tänka på en sång med någon textrad: "Sommarens allra sista ros " eller något liknande. Hoppas det går fort tills det blir nya rosor utanför vår dörr.

2 november 2009

Rättvikstravet

Så är vi hemma igen efter en härlig, om än lite kall och blåsig, dag i Rättvik. Som förväntat blev det ingen seger idag men ett femtepris ändå. Bra tycker vi.

Ellen har varit i skolan, första dagen efter lovet och det hade varit kul att träffa kompisarna igen. Det var fler än vi som bowlat på lovet, populär sport:))


Nu ska travtanta gå och sova en lååååååååång skön natt:-)

Rättvik på sommaren.

1 november 2009

Höstlov

Ja nu är det sista dagen på höstlovet. Veckan har gått fort men vi har hunnit med ganska mycket också. Ellen började med att åka till mormor och morfar i tre dagar. De hade det mysigt med bakning, var i Tranås och säkert en del annat också. Sedan var vi och hälsade på en kompis som fick en liten tjej i somras. Gissa om mina damer gillade det! De satt på golvet och bara kände och tittade medan de andra barnen lekte och inte tyckte den lilla var så spännande.
Så var det Emilias tur att åka till mormor och morfar, det måste ju vara någon rättvisa. Så det packades väska igen och så bar det iväg. Jag har en känsla av att det var betydligt lugnare när Ellen gästade, men allt gick bra när Emilia sov borta alldeles själv för första gången och det är ju det viktigaste. Medan Emilia var borta åkte Ellen och jag till Örebro och shoppade en del. Det är en väldigt trevlig stad. Ellen behövde både vinterkängor och ett par stövlar och allt hittades i rask takt. Även jag köpte stövlar, började fundera på när jag köpte de jag har nu och kom fram till att det var 1991! Kan väl tycka att det var dax för nya:-))

På fredagen var vi och hämtade hem Emilia och sedan var vi hos farmor. Hon behövde hjälp med att få upp lyktan på kyrkogården inför allhelgonahelgen. Så vi åkte dit hela lilla gänget. Det blev fint med lyktan och liggaren som redan var på plats. Det var många fler än vi på kyrkogården denna eftermiddag, fint att se att så många vill göra vackert till denna helg och tänka på de sina.

Bengt och Tobbe var i Kalmar och Tobbe styrde in Bengts Langoustine till säker seger. Kul för båda.

Idag har familjen varit i bowlinghallen, verkar som vi fick blodad tand (konstigt uttryck, undrar var det kommer ifrån?) sist vi var där. Det var roligt idag med så det blir säkert fler besök.

Imorgon startar Peasent Lovely på Rättvikstravets lunchtävlingar, har tråkigt spår och får nog vara glad om det blir en liten peng.

Än är det inte snö här, men den kommer väl såsmåningom. Här åker Emilia lift i Sälen i våras, historien bakom detta är följende. Emilia skulle för första gången gå i skidskola, när vi gick dit sa hon till mig: "Mamma, jag vill inte åka så´n lift som Ellen åker utan en som är som en rulltrappa" till svar av mig får hon: " Så klart du inte ska åka knapplift utan rullband" säger jag som sett att de minsta brukar göra det. När fröken har samlat ihop sin skara så säger hon att "Idag är det för lite snö vid rullbanden, så vi provar att åka knapplift" Stackars Emilia, och hu så jag kände mig. Men som ni ser så gick det bra och efter ett par dagar fixade hon liften själv.